Sculptura. Tehnici, materiale sculptura, cursuri si exemple.
Respect pentru artă

Luca della Robbia

Publicat de artex la 31 - Iulie - 2009

LUCA DELLA ROBBIA (1400-1482) a fost un sculptor italian.

Cantoria pentru Domul din Florenta (detaliu)

Cantoria pentru Domul din Florenta (detaliu)

Luca della Robbia este un reprezentant al Sculpturii Quattrocento.

El ilustreaza tendintele scolii florentine, catre a doua jumatatea a secolului si preferintele acesteia pentru gratios, gingas si dulceag, excluzandu-se pasiunea, dramatismul sau violenta.

Dintre lucrarile sale semnificative se numara:

  • Cantoria pentru Domul din Florenta, unde spre deosebire de Donatello va reprezenta adolescenti in mijlocul copiilor de varste mici, cantand, plini de gratie sau gingasie, si Madona cu pruncul din terra cotta smaltuita.

Dupa Luca della Robbia, sculptura florentina cade in dulcegarie, cu poze si efecte cautate, delicatete exagerata si artificiala.

Jacopo della Quercia

Publicat de artex la 31 - Iulie - 2009

JACOPO DELLA QUERCIA (1374 - 20 octomrie 1438) a fost un sculptor italian.

Jacopo della Quercia este un reprezentant al Sculpturii Quattrocento.

Opera lui Jacopo della Quercia ilustreaza cel mai bine lupta dintre gotic si noul spirit renascentist.

Cele mai importante lucrari sunt:

  • Mormantul Ilariei del Carretto din catedrala orasului Lucca (pastrand in mod traditional forma drapajelor si pozitia de gisant a defunctului, sculptorul trateaza cat se poate de liber individualitatea, portretul marelui Ilaria del Carretto, adaugand sarcofagului de inspiratie romana o friza cu putti si ghirlande de frunze si flori)
  • Portile bisericii Sfantul Petroniu din Bologna (ca si in cazul lui Ghiberti, sculptorul isi alege ca tema Facerea Lumii, deosebindu-se insa de contemporanul sau prin numarul redus de personaje, schitarea doar a peisajului cadru si tratarea idealizata a personajelor (ex. Adam este privit ca un adevarat atlet).

Ghiberti, Lorenzo

Publicat de marina la 31 - Iulie - 2009

LORENZO GHIBERTI, nascut Lorenzo di Cione di ser Bonaccorso, zis Lorenzo di Bartolo (1 decembrie 1378-1455) a fost bijutier, sculptor, arhitect si scriitor de arta.

Lorenzo Ghiberti este un reprezentant al Sculpturii Quattrocento.

Realizeaza Poarta de rasarit si de nord a Baptisteriului din Florenta.

Cea mai importanta este poarta de rasarit, numita de catre Michelangelo si Poarta Paradisului, atat datorita temei principale, Facerea lumii, cat si datorita calitatilor exceptionale ale sculpturilor realizate, considerate adevarate capodopere, poarta bucurandu-se de prestigiu chiar din momentul realizarii ei.

Selectionand cateva scene din tema Vechiului Testament (facerea lui Adam si a Evei, Pacatul Originar, Izgonirea din Rai, s.a.), Ghiberti imparte canaturile portii in 10 panouri dreptunghiulare, despartite intre ele, pe verticala, prin benzi cu medalioane si nise pentru statuete sau busturi.

Compozitia campului sculptural cuprinde mai multe personaje, aceasta aglomerare determinand o usoara confuzie in citirea subiectului si o incercare de sugerare a spatialitatii.

Impresia de adancime este realizata de Ghiberti prin tratarea diferentiata a planurilor si incadrarea actiunii in peisaje si cladiri arhitectonice. Astfel plaseaza personajele in planuri diferit sculptate – cele din primele planuri, in relief accentuat, inalt, cele din planurile urmatoare fiind doar usor si fin reliefate – relief plat.

De asemenea, aceasta tratare diferentiata face posibila si modelarea formelor, redarea volumelor printr-un anumit joc de umbre si lumini (ce are drept efect o anumita vibratie sau picturalitate a suprafetei).

Atitudinile personajelor sunt normale, firesti, suprinse in miscare, trupurile si nudurile dovedind o foarte buna si corecta cunoastere a anatomiei trupului uman.

Andrea del Verrocchio

Publicat de marina la 31 - Iulie - 2009

ANDREA DEL VERROCCHIO (1435-1488), nascut Andrea di Michele di Francesco de’ Cioni, este bine cunoscut si renumit ca pictor si sculptor.

Andrea del Verrocchio este un reprezentant al Sculpturii Quattrocento.

Il Colleone, Andrea del VerrocchioVerrocchio se inscrie pe o linie diferita de directia spre care se indrepta sculptura florentina, continuand tendintele introduse de Donatello.

Format la curtea lui Lorenzo di Medici a dovedit de-a lungul timpului numeroase aptitudini, organizand serbari, pictand steaguri, facand coifuri de onoare etc.

Din numeroasele sale lucrari care s-au pierdut, au mai ramas pana azi doua foarte importante:

  • David, invingatorul lui Goliath si
  • statuia ecvestra Il Colleone

Comparandu-l pe David cu statuia realizata de predecesorul sau Donatello, se observa transformarile suferite de societatea si arta florentina.

Este vorba despre o noua interpretare prin atitudinea pe care o sugereaza eroul legendar.

Ca si la Donatello, Verrocchio relateaza momentul final al actiunii, invingerea uriasului. Dar, spre deosebire de adolescentul David reprezentat de Donatello, acum este reprezentat un barbat matur, elegant, energic si cinic.

David, Andrea del VerrocchioPrin atitudinea sa mandra (cu o mana in sold si sabia libera in cealalta mana) se ilustreaza ideea intelectualului care invinge nu prin forta bratelor, ci cu ajutorul mintii.

Personajul spiritualizat, este simbolul aristocratiei care este dominata de rafinament, lux si cultura.

Pe buzele sale apare un suras specific, cel echivoc, plin de mister (preluat de elevul lui Verrocchio, Leonard da Vinci).

De asemenea, si statuia ecvestra plasata la Venetia, ilustrand un mandru militar celebru in vremea sa, denota aceasta schimbare de conceptie si viziune. Personajul este surprins intr-o pozitie avantajoasa, de conducator curajos, ilustrand constiinta de sine, puterea si energia unei personalitati complexe.

Donatello

Publicat de marina la 31 - Iulie - 2009

DONATELLO (Donatello de Niccolo di Betto Bardi, 1386-1466, Florenta) a fost un sculptor şi pictor italian, care realizeaza adevarata si definitiva ruptura cu trecutul gotic.

Donatello este un reprezentant al Sculpturii Quattrocento.

Materialele preferate vor fi bronzul, marmura, lemnul si ceramica (terra cotta) smaltuita.

Opera sa face dovada unui realism robust apropiat de naturalism, a unui simt deosebit al detaliului si amanuntului (exemplu: tratarea epidermei) si accentuarea individualismului personajelor, obtinand adevarate portrete fara tendinte de idealizare.

Lucrarile sale se impart in mai multe domenii:

  • statui legate inca de monumentul de arhitectura
  • statui independente
  • statui ecvestre
  • portrete

Statuile de sfinti si profeti pentru firidele bisericii Or San Michele sau Campanila Domului din Florenta

~ Aceste statui sunt incercari ce dovedesc calitati exceptionale de sculptor.

~ Dintre cele mai bine realizate se numara:

  • statuia Sfantul Gheorghe (care de fapt nu mai reprezinta un sfant, ci un personaj cat se poate de real, un tanar energic, drapat simplu pentru a scoate in evidenta vigoarea unui trup atletic)
  • regele David zis si plesuvul (Zuccone) care desi reprezinta un important personaj biblic este mai dregaba un barbat matur, cu corp atletic si drapat intr-o toga romana de senator
  • Profetul Ieremia, la care insista mai mult pentru expresivitatea chipului, realizand un adevarat portret individualizat, pe fata caruia se cites starile sufletesti

Statui independente

Cea mai renumita lucrare o reprezinta David, invingatorul lui Goliath, statuie independenta realizata in bronz (pe care-l prefera marmurei datorita luciului oglinda pe care il poate realiza prin polisarea suprafetei).

Statuia il infatiseaza pe legendarul personaj – adolescentul pastor David ce reuseste sa-l ucida pe uriasul Goliath cu ajutorul unei prastii. Dupa omorarea dusmanului, micutul David trebuie sa taie capul uriasului si sa-l aduca inteleptilor satului ca pe un trofeu si o dovada a faptelor sale.

Reprezentand primul nud (purtand pe cap ca simbol al elegantei, doar o palarie florentina, atat de des purtata de cetatenii orasului) din statuara italiana, eroul este infatisat cu un trup adolescentin, gratios, usor efeminat, cu forme delicate.

La picioarele sale se afla capul lui Goliath, foarte realist realizat si cu o suprafata aspra si rugoasa pentru a contrasta cu perfectiunea si lustrul bronzului din care este facut personajul.

Perfectiunea trupului, linia usor sinuoasa, cu soldirea accentuata este dublata de atentia speciala acordata detaliilor, epiderma continand numeroase reliefuri fine (ce se simt la pipait), ce sugereaza accidentele de pe suprafata pielii.

Momentul ales pentru ilustrarea legendei este bine precizat: sfarsitul actiunii, cand eroul a taiat capul inamicului sau (semnificative sunt sabia in care se sprijina triumfator si capul de la picioarele sale), in fapt Donatello reprezentand succesiunea momentelor (si nu doar unul singur), de la aruncarea pietrei cu prastia si pana la taierea capului.

David pare ca tine in mana opusa piatra, desi la picioarele sale se afla deja capul uriasului.

Alte statui independente sunt Sfantul Ioan Botezatorul si Maria Magdalena (din lemn de cires).

Basoreliefurile

Fiind realizate pentru diferite biserici, ele au in principal subiecte religioase, cu o singura exceptie. Aceasta este reprezentata de Cantoria pentru tribuna cantaretilor din Domul din Florenta.

Basorelieful infatiseaza numerosi copii cu varste mici (cu toate atributele specifice varstei), veseli, voiosi si cantand sau jucandu-se in atitudini si pozitii foarte variate.

Micutii sunt realizati din marmura alba, fondul intregii lucrari fiind din mozaic acoperit cu aur (ceea ce realizeaza un contrast optim pentru scoaterea in evidenta a copiilor).

Celelalte basoreliefuri sunt pentru Cristelnita din Baptisteriul din Sienna (reprezinta Banchetul lui Irod) si altarul din biserica Sfantul Anton din Padova (cu Minunile Sfantului Anton).

Statuile ecvestre

Gattamelata inaugura la Padova prima statuie ecvestra amplasata in mijlocul unei piete publice (Piata Sfantul Anton).

Moda statuilor ecvestre, preluata dupa vechile traditii romane, exista deja la Venetia, dar nu in mijlocul unei piete, ci amplasate langa un monument de arhitectura.

Avand acum de rezolvat problema perspectivei (vedere din toate unghiurile, de jur-imprejur si de la distanta), Donatello va trata persoana marelui om politic si militar, Gattamelata, in planuri mari, simple, pentru a fi privite de la departare.

Totusi, simtul special de redare a amanuntelor si-a pus si aici amprenta, statuia calului si a calaretului avand prea multe detalii (par, ornamente si podoabe) reprezentate cu migala.

Portretele

Portretele il ajuta pe Donatello sa-si manifeste acelasi realism in tratarea personajelor portretizate.

Alege ca material ceramica (terra cotta) si obtine individualitati bine marcate (lucreaza dupa model) cu trasaturi neidealizate.

Este cazul celebrului Niccolo da Uzzano, personaj deloc infrumusetat, dar care cu toata uratenia lui exprima inteligenta, superioritate spirituala.