Sculptura. Tehnici, materiale sculptura, cursuri si exemple.
Respect pentru artă

Ghiberti, Lorenzo

Publicat de marina la 31 - Iulie - 2009

LORENZO GHIBERTI, nascut Lorenzo di Cione di ser Bonaccorso, zis Lorenzo di Bartolo (1 decembrie 1378-1455) a fost bijutier, sculptor, arhitect si scriitor de arta.

Lorenzo Ghiberti este un reprezentant al Sculpturii Quattrocento.

Realizeaza Poarta de rasarit si de nord a Baptisteriului din Florenta.

Cea mai importanta este poarta de rasarit, numita de catre Michelangelo si Poarta Paradisului, atat datorita temei principale, Facerea lumii, cat si datorita calitatilor exceptionale ale sculpturilor realizate, considerate adevarate capodopere, poarta bucurandu-se de prestigiu chiar din momentul realizarii ei.

Selectionand cateva scene din tema Vechiului Testament (facerea lui Adam si a Evei, Pacatul Originar, Izgonirea din Rai, s.a.), Ghiberti imparte canaturile portii in 10 panouri dreptunghiulare, despartite intre ele, pe verticala, prin benzi cu medalioane si nise pentru statuete sau busturi.

Compozitia campului sculptural cuprinde mai multe personaje, aceasta aglomerare determinand o usoara confuzie in citirea subiectului si o incercare de sugerare a spatialitatii.

Impresia de adancime este realizata de Ghiberti prin tratarea diferentiata a planurilor si incadrarea actiunii in peisaje si cladiri arhitectonice. Astfel plaseaza personajele in planuri diferit sculptate – cele din primele planuri, in relief accentuat, inalt, cele din planurile urmatoare fiind doar usor si fin reliefate – relief plat.

De asemenea, aceasta tratare diferentiata face posibila si modelarea formelor, redarea volumelor printr-un anumit joc de umbre si lumini (ce are drept efect o anumita vibratie sau picturalitate a suprafetei).

Atitudinile personajelor sunt normale, firesti, suprinse in miscare, trupurile si nudurile dovedind o foarte buna si corecta cunoastere a anatomiei trupului uman.

Alte articole despre sculptura...

 • Jacopo della Quercia
  JACOPO DELLA QUERCIA (1374 - 20 octomrie 1438) a fost un sculptor italian. Jacopo della Quercia este un reprezentant al Sculpturii Quattrocento. Opera lui Jacopo della Quercia ilustreaza cel mai bine lupta dintre gotic si noul spirit
 • Brunelleschi, Filippo
  FILLIPO BRUNELLESCHI (Filippo di Ser Brunellesco Lippi), (1377 - 1446) este arhitect, pictor şi sculptor florentin din QUATTROCENTO. Filippo Brunelleschi este una dintre cele mai importante personalitati din secolul al XV-lea. Artist de tranzitie, care face trecerea
 • Donatello
  DONATELLO (Donatello de Niccolo di Betto Bardi, 1386-1466, Florenta) a fost un sculptor şi pictor italian, care realizeaza adevarata si definitiva ruptura cu trecutul gotic. Donatello este un reprezentant al Sculpturii Quattrocento. Materialele preferate vor fi bronzul,
 • Andrea del Verrocchio
  ANDREA DEL VERROCCHIO (1435-1488), nascut Andrea di Michele di Francesco de’ Cioni, este bine cunoscut si renumit ca pictor si sculptor. Andrea del Verrocchio este un reprezentant al Sculpturii Quattrocento. Verrocchio se inscrie pe o linie diferita

Un comentariu pentru “Ghiberti, Lorenzo”

Lasă un comentariu